Hörneå bys hemsida www.becken.se
Hörneforsdräkten - del 2
Här följer del 2 i serien om Hörneforsdräkten, och det mail som Siv Karlsson skickat till Redaktionen. För bakgrund, se del 1. Vi ska här titta närmare på detaljer.
Tillägg 220821: Se Sivs kommentar till artikelserien, längst ned på denna sida.
Bild 1. Hörneforsdräkten. Vi repeterar dessa bilder från del 1, hur dräkten är sammansatt.
Detaljer nedan är hämtade ur tidskriften "Västerbotten" som sammanställs av Västerbottens Museums. Artikeln hette ”Om bygdedräkternas tillkomst” VÄSTERBOTTEN nr 3, 1983 sid 31-32.
Som översikt till dräkten komposition i bild 1 sägs, att:
Kvinnodräkt: Kjol: halvylle med längsgående ränder i blått, gult, vitt och grönt. Livstycke: blått halvylle, skört, snörning. Förkläde: vit tyll med broderi samma som på stycke. Överdel: samma som västerbottensdräkten. Halsduk: vit tyll med broderi samma som på stycke. Huvudbonad: bindmössa i blått siden med broderi. Tyllstycke med broderi.
Vi fortsätter med detaljer. Bildtexterna nedan är i vissa delar direkt hämtade ur det material som Siv skickat och som förmodas kommer från tidskriften "Västerbotten". När det skrivs "hon" åsyftas på dräktens skapare Alice Niréus. Mer finns att läsa om Alice i del 1.
Bild 2. Till kjoltyg valde hon ett randigt tyg som Hemslöjden i Umeå hade vävt upp till Nordmalingsdräktens förkläde, men som inte antagits i Nordmaling. Från Hemslöjden fick hon tygprover som förslag till livstycke. Fru Niréus visade upp dem för alla dräktintresserade för att få hjälp att välja något som alla tyckte om. Valet föll på en blå färg som inte blev lila i eldsljus.
Bild 3. Förklädet och halsduken komponerade fru Niréus med utgångspunkt från stycket till Västerbottensdräkten. En packe tyll köptes från NK och broderierna utfördes dels av fru Niréus själv, dels av de ungdomar som skaffade sig dräkten.
Bild 4. Knapparna i form av en liten åkerbärsblomma köptes först hos Elsa Wikner i Umeå, senare hos Sporrongs i Stockholm, som nu också upphört att föra dem. Därför används andra modeller 31 på knappar.
Bild 5. Broderiet till bindmössan som föreställer åkerbärsblommor komponerades av fru Niréus.
Bild 6. Detaljer från särken, eller om den ska kallas blus.
Det fanns/finns även en mansdräkt, som vi tyvärr inte har några bilder på:
Mansdräkt: Byxor: knäbyxa, blå helylle. Väst: framstycke i halvylle, samma tyg som kvinnodräktens kjol men ränderna vävda smalare. Bakstycke av vit lärft. Skjorta: vit lärft med blombroderi på krage, bröst och manschett. Huvudbonad: kilmössa sydd av omväxlande tyg från byxa och väst. Runt halsen ett vävt band.
Västtyget till mansdräkten är detsamma som kjoltyget, men med smalare ränder. Byxtyget beställdes från Hemslöjden. Skjortorna syddes och broderades av fru Niréus.
Har du som läsare mer information om Hörneforsdräkten, hör av er till Redaktionen.
Gunnar Engström 2022-08-13
Siv återkom med ett mail till Redaktionen 2022-08-18;
Hej på er!
Vilket enormt fint och gediget arbete som lagts ner angående Hörneforsdräkten på hemsidan. Jag är mäkta imponerad och väldigt glad, och det var en ren njutning att läsa. Nu finns allt förevigat ”på rätt ställe.Jag har också visat Kerstin Dorfinger på hemsidan så att även hon, som initierade det här, kan få se resultatet.
Stort stort tack! Hälsningar Siv
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se